Förändring Framåt Tillsammans

Senaste nytt

Dec
07

”Polskt blod” – svenskt sinne

Publicerad av Paula den 7 december, 2012 kl. 16:00

Det rör på sig i svenskt debattklimat. Den senaste tiden har allt fler röster höjts som diskuterar problemen i vårt samhälle kopplade till spänningar och splittringar mellan svenskar och olika invandrargrupper. Integrationen fungerar inte, det går inte att blunda för. Än så länge hörs inte så stor skillnad i argumentation, problembeskrivning eller lösningsförslag, men att allt fler ser hur det splittrade Sverige är en fråga som måste få ta plats och problematiseras ur flera vinklar är ett första steg för att börja vända skutan rätt.

Många talar om hur svårt det som invandrare kan vara att räknas in i gemenskapen svenskar, eftersom vissa individer inte ser längre än till utseende och härkomst. Det är något jag själv har fått uppleva. Exempelvis har jag lärt mig att när någon frågar var jag kommer ifrån är ”jag är född i Västerås, växte upp i Täby men bor numera i Uppsala” inte ett svar som räcker. Den egentliga frågan är vilket ursprung jag har. Min erfarenhet av vilka det är som väljer att klassificera människor efter etnicitet är dock väsensskild från de flesta debattörers.

Detta är ett första, övergripande inlägg av en längre serie där jag tänker försöka dela med mig av mina erfarenheter, problembeskrivningar och varför jag ser lösningarna i Sverigedemokraternas politik.

Polskt blod – filmaffish 1934

”Du är ju polack i blodet, fattar du inte det?”

Ovanstående mening hörde jag för första gången under valrörelsen 2010. En aktiv sverigedemokrat med utländskt påbrå är nämligen oerhört provocerande. Jag har blivit kallad förrädare och anklagad för att ”leka svensk”. Meningsmotståndare från i princip alla politiska håll har ifrågasatt mitt förstånd och framhållit att jag bara blir utnyttjad som ett alibi. (Detsamma gäller för övrigt även som kvinna.) Att mina föräldrar är invandrare gör det tydligen omöjligt för mig att älska det svenska samhället, vilja stärka den svenska kulturen och stå upp för svenska värden. Jag förväntas vara lojal med ”mitt hemland” och om jag inte bejakar min polska identitet antas jag skämmas för mitt ursprung.

Ganska ofta slås jag av tanken att det är just vi sverigedemokrater som är de minst fördomsfulla invånarna i detta land. Bland mina partikamrater och kollegor är det självklart att individers beteende och agerande definierar vilka de är. Vi vägrar att göra skillnad på personer baserat på härkomst, kön eller andra faktorer de själva inte kan råda över. Vi bedömer alla lika, ställer samma krav och har samma förväntningar på varje enskild individ. Kanske är vi i viss mån naiva när jämställdheten och jämlikheten för oss är så självklar, men det är min fasta övertygelse att det är den enda rimliga utgångspunkten. Den som på allvar menar att alla människor har samma värde måste visa det i sitt bemötande av andra.

Det är därför vi så starkt vänder oss emot flertalet av de så kallade integrationsåtgärder som nuvarande såväl som tidigare regeringar presenterat, eftersom de tagit sin utgångspunkt i att svenskar med utländsk bakgrund inte är kapabla att verka på den svenska arbetsmarknaden av egen kraft. Det är därför vi vänder oss emot kvotering i alla dess former eftersom vi vänder oss emot alla former av diskriminering. Vi behandlar helt enkelt alla medborgare lika.

Kommentera

2 Responses to ”Polskt blod” – svenskt sinne

 1.  

  |

 2. anderswestergren |

  ”Att ta tjuren vid hornen”, det är verkligen vad Du gjorde här, Paula.
  Så helvetes bra skrivet.
  För många år sedan hade vi (Sd i Skåne) en medlem i Eslöv som var adoptivbarn från Colombia. Det syntes givetvis att han inte var pursvensk och det ställde till en del bekymmer för honom.
  På en skoldebatt representerade han Sd och var den enda mörkhyade i hela panelen. Efter skoldebatten uppstod tumult utanför lokalen när en grupp ”antirasister”, huvudsakligen bestående av svenskar, försökte slå oss på käften. Därvid hörde jag en palestinasjals-klädd ung man skrika ”RASFÖRRÄDARE” åt vår mörkhyade medlem.
  Häpnadsväckande beteende.

 3. Pingback: Paula Bieler