Förändring Framåt Tillsammans

Senaste nytt

Dec
13

Åsiktsfrihet inom och utom åsiktspaket

Publicerad av Paula den 13 december, 2013 kl. 18:26

Det har minst sagt varit mycket snack om åsiktsfrihet på sistone. Jag själv har skrivit två ledare på SD-Kuriren, en till följd av debatten om den annons för boken Invandring och mörkläggning som DN tog in i söndags och en i sviterna av Expressens avslöjanden och uthängningar denna vecka. Fortfarande finns det dock mycket kvar att säga. Här kommer en liten del till.

Jag önskar att folk i allmänhet, och partivänner i synnerhet, kunde sluta att ge eld åt teorin att vi som reagerar när det framkommer uppgifter om hur medlemmar och företrädare uttryckt sig gör det på grund av vad media säger eller på enstaka förflugna ord. Även om det rör sig om en liten grupp är skadan och den frustration som orsakas desto större. Jag betackar mig för fler anklagelser om att ha en hemlig agenda och jag finner det ofattbart att det finns de som utger sig för att vilja SD:s bästa samtidigt som de klagar över att vi är ”det parti som censurerar mest” internt. (Citat från före detta medlem.)

Självklart ska folk ha rätt att tycka, tänka och säga vad de vill inom lagens gränser på ett generellt plan som människor och medborgare i vårt land. Den rätten kommer jag aldrig att sluta försvara. Jag kommer heller aldrig att strypa kontakt med någon enkom baserat på dennes åsikter, eller sluta föra dialog med oliktänkande.

Men åsiktsfrihet ger inte rätt att tycka vad som helst och samtidigt vara medlem och därmed företrädare för vårt parti samt de åsikter vi har att förmedla och representera. Centralt är att det våra företrädare tycker, tänker och säger också överensstämmer med partiets ståndpunkter.

Oavsett hur gott arbete någon gör och tidigare gjort för partiet, oavsett hur många flygblad som delats och ja, även oavsett hur mycket man har fått offra för sitt engagemang, så är politiken ett av få områden där åsikter faktiskt har grundläggande relevans för uppgiften: att företräda åsikter. Svårare än så är det inte. Eller som jag uttryckte det på landsdagarna:

”Det handlar inte om vad jag får säga, vilka tidningar jag får läsa, eller hur jag ska uttrycka mig i det offentliga rummet. Det handlar om ifall jag ställer upp på partiets politik, på vårt principprogram, och ifall jag vill verka för ett sverigedemokratiskt Sverige.”

 

 

Kommentera

One Response to Åsiktsfrihet inom och utom åsiktspaket

  1.  

    |

  2. Pingback: Paula Bieler