Förändring Framåt Tillsammans

Senaste nytt

Jul
28

Att välja sina vänner 

Publicerad av Paula den 28 juli, 2015 kl. 10:16

Jag var på fest i helgen. Det var en mycket trevlig tillställning, med för mig både bekanta och obekanta ansikten. En härlig kväll i goda vänners lag. Och på köpet en historisk tillställning då ett band som slutat hålla spelningar gjorde ett undantag och gav en livekonsert.

Just detta har det blivit visst liv om. Festen anordnades nämligen av Jimmie Åkesson och Louise Erixon, och bandet ifråga heter Ultima Thule. Såväl värdpar som band har genom tiderna ”anklagats” för att tycka om varandra, och de ömsesidiga uppskattningarna har använts som cirkelbevis för åsikter jag inte hört endera uttrycka. SD ska ta avstånd från Ultima Thule för att Ultima Thule inte distanserat sig från ”partier som SD”.  

Visst, vissa frågor kan anses relevanta. Själv kan jag inte för mitt liv förstå varför man ställt upp på vissa spelningar, givet att det som sägs om andra band som spelade i samma veva stämmer. Samtidigt är det lätt att som utomstående och i en helt annan tid döma. Egentligen har jag ju ingen alls inblick i vad som hänt, vem som bokat, hur mycket man visste om andra bokningar och så vidare. Klart är att det rör sig om spelningar för väldigt länge sedan och att Ultima Thule flera gånger markerat emot och tagit avstånd från vit makt-rörelser.

Min analys är att Ultima Thule precis som SD begått misstag i sin tidiga historia gällande umgänge. Men att utgå från att varje person i varje ögonblick gjort fullt överlagda och konsekvensanalyserade val är både cyniskt och hårt. Kanske är det helt enkelt så, vilket jag tycker mig ana i den DN-intervju med Jan Törnblom som publicerades för ett par år sedan att man inte tänkte så mycket på vem som lyssnade eller vilka som bokade in dem utan resonerade som så att ”vill någon lyssna på vår musik eller boka för ett gig så ska inte vi vara de som säger nej”, inte minst då radiostationer bojkottade bandet och de hade svårt att få ut sin musik? Omdömeslöst kanske, men ska någon dömas för evigt för det? Jag försöker så långt jag kan döma efter vad en person har för åsikter själv, och lämna ”guilt by association”-argument åt andra.

Det är möjligt att jag har fel. Men hittills har jag i det jag sett av medlemmarna själva och de texter jag läst inte hittat något vare sig rasistiskt eller nazistiskt. Därtill har jag haft några tillfällen att samtala med Ulf Hansen, och av honom har jag bara fått ett gott intryck.

Jag tänker inte dölja att jag uppskattar vissa av Ultima Thules låtar. Tvärtom faktiskt. Flera av deras texter tycker jag fångar fosterlandskärlek på ett helt fantastiskt sätt och melodierna är ofta precis lagom fängslande.

Det skulle inte heller falla mig in att försöka dölja vem jag umgåtts med eller ta avstånd från någon, några eller något baserat på andras uppfattningar snarare än vad jag själv sett och tycker för att på så sätt försöka skydda min image. Jag har fått nog av den behandlingen själv. Ett samhälle där guilt by association från andra kräver avståndstaganden och brasklappar stup i kvarten är inte ett samhälle jag vill leva i.

Eftersom jag oftast brukar länka till Fädernesland när jag länkar till en Thulelåt kommer här en annan favorit:

Kommentera

  1.  

    |